Архивите говорят: Знаковите моменти, които белязаха мандатите на президентите

Вижте във видеото

Архивите говорят: Знаковите моменти, които белязаха мандатите на президентите

Реклама

Първият демократично избран президент д-р Желю Желев остава в историята като човека въвел обръщението „господин“ и „софийското жителство“. Тогава страната ни призна Македония, която сега наричаме Северна Македония.

И наследникът му Петър Стоянов имаше любими фрази като "фабриката за илюзии трябва да затвори". В битката за втория мандат Стоянов влиза като независим. Но един телевизионни дебат и една показана папка за съмнения за корупция обръщат резултата в полза на друг кандидат Георги Първанов.

Един от знаковите моменти в управлението на Георги Първанов беше първия опит за импийчмънт на държавен глава. Повод беше среща между Първанов и тогавашния финансов министър от ГЕРБ Симеон Дянков и по-късно разпространен запис, за когото Дянков не е знаел. Двамата трябваше да изгладят недоразуменията между институциите.

В първото новогодишно слово на президента Росен Плевнелиев до рамото му вместо български планини се появи пейзаж от американския щат Колорадо. Като гаф беше определено и 200-килограмовото позлатено яйце, високо повече от два метра, с което президента Плевнелиев трябваше да зарадва папа Бенедикт XVI. Безценният подарък дори не успя да влезе в стаята.

Първата реч пред парламента в първия мандат на Румен Радев предизвика напрежение. Тогава Радев напомни, че предстоят предсрочни избори и депутати ГЕРБ, „Реформаторския блок“ и „Патриотичния фронт“ напуснаха залата още преди да приключи словото на държавния глава.