Атанас Русев: Мигрантските кризи не могат да бъдат решени с полицейски средства

Според него след случилото се в Нагорни Карабах може да се очаква арменски граждани да търсят убежища в Европа

Атанас Русев: Мигрантските кризи не могат да бъдат решени с полицейски средства

Реклама

„Мигрантите, минаващи през България през последните три години, са афганистанци, сирийци и мароканци. Има и малки бройки от други държави“, каза в предаването „Тази събота и неделя“ Атанас Русев , директор на програмата „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията.

„Миналата година преобладаваха гражданите на Афганистан. През тази година повече стават сирийските граждани. Едно от обясненията е случващото се в Турция. Там предстоят избори. Антимигрантската реторика е много силна в предизборната кампания. И опозиция, и управляващи казват, че ще намалят броя на сирийските мигранти. Ердоган заяви, че един милион сирийски бежанци ще бъдат върнати в Сирия“, добави той.

„За мигрантите Европа не е само икономическо спасение. Европа предлага добра социална мрежа, която се опитва не само да приеме мигрантите, а да ги интегрира, да започнат работа и да станат част т обществото. Това е стимул за мигрантите“, посочи Атанас Русев.

Според него след случилото се в Нагорни Карабах може да се очаква арменски граждани да търсят убежища в Европа.

„Мигрантските кризи не могат да бъдат решени с полицейски средства. Не можем да спрем всички хора, които бягат от конфликти или тежка хуманитарна ситуация. Трябва да се търсят политически решения и механизми за подпомагане на тези страни, които са най-засегнати от такъв тип конфликти и приемат огромен брой бежанци“, допълни експертът.