Bulgaria Wants You: Архитектът Иван Шумков се връща от Ню Йорк, за да вгради знанията си в една по-хубава София

Реклама

Мечтаем да видим градовете в България модерни, подредени, зелени, каквито си представяме да са градовете на бъдещето. За да се случи това обаче, ни трябват хора с будни умове и много опит. Следващата ни история е точно за такъв човек. Партньорите ни от „Bulgaria Wants You“ се срещнаха с доц. д-р. арх. Иван Шумков, който се върна от Ню Йорк, за да вгради знанията и уменията си в една по-хубава София. 

След като е живял във Флоренция, Барселона, Мюнхен, Париж и Цюрих, през 2006 г. заминава за САЩ да учи в „Харвард“, където завършва магистратура по архитектура и градоустройство.

„В Щатите имах няколко различни кариери - първата ми беше на изследовател, като паралелно с нея преподавах в много различни университети. Третата ми кариера и успехът ми като предприемач беше, когато направих фирмата ми „Build Academy” в Ню Йорк, която се занимава с образование и решения в областта на архитектурата, недвижими имоти и благоустройство. С нея успяхме да работим с ООН, Световната банка, да построим училища, жилищни сгради, квартали, инфраструктура“, разказа Шумков.

Някои от тях са на места като Индия, Непал, Бангладеш, Филипините, Латинска Америка.

„Преди около година, когато започна пандемията, Ню Йорк замря и когато се случи нещо такова, всеки се замисля какво прави, защо съм тук, къде мога да допринеса най-много за хората и отговорът, който аз си дадох бе в България“, добави той.

След това архитектът се завръща в родината.

„Призванието ми е да създавам градове и пространства на бъдещето. Най-много ми харесва контактът с гражданите“, каза още Шумков.

В момента работи в Столична община, а за него архитектурата е създаване на бъдеще и житейска среда, която ние всички обитаваме.