Британски фотограф използва рентгенови лъчи в своите изображения

Уповавам се на науката, за да осъществя моето изкуство, коментира Хю Търви

Реклама

Хю Търви, един от най-награждаваните британски фотографи, създава връзка между изкуство и наука като използва рентгенови лъчи в своите изображения.

„Работя с рентгенови лъчи от почти 30 години, това ми дава възможност да се вгледам във вътрешния свят на нашето ежедневие по един различен начин, да разбера как функционира механизма на всичко което създаваме, едно своеобразно просвещение на истината за света около нас“, разказа в „Тази събота“ Търви.

Първият му опит за рентгенова фотография е свързан със съпругата му.

„Едно от първите изображения на Рьонтген, създателят на този тип заснемане, е била ръката на съпругата му с пръстен. По някакъв начин беше като уважение към него, но и начин да видя жена си по друг начин. Нейният крак, може да звучи перверзно, но тя има ужасно красиви глезени и това нейно изображение издаде една нейна красива вътрешна част“, сподели фотографът.

„Науката е свързана с прогрес. В тази си същност изкуството произлиза от науката и го казвам неслучайно, защото без откритията на Рьонтген, без оборудването, което използвам, аз не мога да творя. Както и вие - без камера няма как да направим това интервю, без микрофон няма как да запишем звука. Уповавам се на науката, за да осъществя моето изкуство“, подчерта Хю Търви.

Последни

Реклама