Да изкачиш "Еверест" 28 пъти

Ексклузивна среща, с човека, който познава Еверест по-добре от всеки друг, тъй като е изкачил най-високия връх в света цели 28 пъти - световният рекордьор Ками Рита Шерпа от Непал

Реклама

Ексклузивна среща, с човека, който познава Еверест по-добре от всеки друг, тъй като е изкачил най-високия връх в света цели 28 пъти - световният рекордьор Ками Рита Шерпа от Непал.

Девет часа и двадесет минути на 22 май 2023 година. Така един шерпата Ками Рита изкачва най-високата световна точка връх Еверест за 28 път. И подобрява собствения си световен рекорд само седмица след поставянето му.

„Здравейте от Катманду. Сега съм далеч от планината и си почивам след рекорда, най–после имам време за семейството си и сега животът е по–хубав от всякога. Да се превърнеш от алпинист в шерпа е дълъг процес. Изкачвам върхове от 1992, но ми бяха необходими две години за да запиша името си в историята с първия осемхилядник. По–това време шерпите не бяхме толкова известни, обръщаше се внимание на всички алпинисти от другите световни точки, а ние техните водачи оставахме някак на заден план, така че когато за пръв път споменаха името ми самостоятелно бях много щастлив“, каза Ками Рита.