Денят на Европа и Денят на победата в Русия

Реклама

Европейският съюз отбелязва Деня на Европа - тази година със специално включване на живо в интернет под наслов "Заедно като един". По време на едночасовото онлайн предаване, изпълнители от различни европейски страни ще изпълнят Деветата симфония на Бетовен, приета за химн на Съюза. 

На 9 май преди 70 години Робер Шуман изчита историческа декларация, слагаща начало на това, което днес наричаме Европейски съюз. 

Робер Шуман се ражда в Германската империя. Но на днешния ден преди 70 години е външен министър на Франция. Предлага да се създаде Европейска общност за въглища и стомана, за да помири двете най-често враждували сили в Европа. 5 години след края на Втората световна война и в началото на нова - Студената война. 

"Обединение на Европа не беше постигнато и се стигна до война. Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност", заявява Робер Шуман. 

Договорът от Париж подписват Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Нидерландия. Европейската общност за въглища и стомана поставя основите на днешния Европейски съюз, разраснал се до 28 държави.

Тази година Брекзит остави Съюза с един играч по-малко – Великобритания. Но и в очакване на нови членове – страните от Западните Балкани.

В Русия традиционният зрелищен парад за Деня на победата е отложен и ще се състои само въздушната му част. Над 600 машини ще участват. Шествието на безсмъртния полк няма да се състои, но президентът Путин уверява, че празненства ще има до края на годината.