Детските градини отварят поетапно - при какви условия?

Вижте във видеото

Реклама

Детските градини отварят врати в страната поетапно. На 26 май 176 детски градини в София ще приемат отново деца. Родителите на близо 12 000 деца са заявили желание да изпратят децата си в общинските детски градини. Това е 26% от общия брой на посещаващите. 

Текат последни дни на подготовка, преди на 26-ти  детските градини да отворят, поетапно в цялата страна, като 4 пъти на ден ще се осъществява дезинфекция на всички помещения, а на тоалетните през 2 часа.

Работният процес, както и храненото на децата, по предписание ще се извършва максимално навън, а груповите занимания ще трябва да бъдат редуцирани.

Децата ще бъдат приемани без медицински бележки на първия учебен ден, но пък ще бъде измерена тяхната температура още на входа, а родителите няма да бъдат допускани до помещенията. 

Още от петък в столична детска градина се провеждат тестове за COVID-19 на персонала, по инициатива на директора.

Всички детски градини ще отворят врати при изключителни мерки за безопасна учебна среда. 

„Организацията на пространството във всяка занималня е съобразено с различни кътове за дейности“, обяснява Румяна Илиева, директор на детска градина. 

Първият учебен ден на 26 май ще започне със 115 записани деца, разпределени в групи от допустимите 10 до 13 деца.

За педагозите са осигурени щитове, маски, ръкавици и дезинфектанти. Басейнът на детската градина ще остане затворен.

Паралелно до 29 май тече и процеса за записването на децата за новата учебна година.

Тъй като предписанието е основно учебният процес да бъде изнесен навън, детските градини, които все още не са осъществили предпазни мерки срещу кърлежи, ще използват съботния и неделния ден, за да го направят.

Последни

Реклама