Доц. Чорбанов: Като общество не се справихме с COVID-19

"Вирусът не се движи извън нашия организъм. С това се спекулира"

Реклама

Доцент Андрей Чорбанов е ръководител на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. Как се справихме като общество и като държава с коронавируса?

"Научното решение и политическото много често са две много различни неща. Хората имат невероятни страхове, които могат да имат много по-негативно влияние върху тях, отколкото самият вирус."

„Дезинфекциите в детските градини и училищата са нещо хубаво, полезни са срещу всякакви патологични бактерии и хлебарки, но не и срещу вируса. Вирусът не живее в ъглите на стаята, не се разпространява там. Той не живее навън, не се движи извън нашия организъм. Вирусът е особен патоген, който се прехвърля от човек на човек в изключително интимен контакт“, обясни инумонологът.

По думите му много се е спекулирало с това колко дълго живее вирусът извън нашия организъм, а накрая се е оказало, че той не се задържа и разпространява чрез повърхности. 

Според него доказателството, е че 5 млн. души са заразени в цял свят от коронавирус към момента, което е нищо в сравнение с разпространението на грип в световен мащаб.

Доц. Чорбанов не вижда проблем в отварянето на детските градини, защото се е доказало, че вирусът не се предава от дете на дете.

Гледайте разговора във видеото!