Доц. д-р Радосвет Горнев: Няма да забравя първата си операция

Той се е посветил на развитието на младите лекари и дава всичко от себе си, за да им помага и напътства

Доц. д-р Радосвет Горнев: Няма да забравя първата си операция

Реклама

Хирургията не е само операция, а и проследяване на пациента във времето. Това каза в предаването „Тази събота“ доц. д-р Радосвет Горнев, ръководител на Клиниката по хирургия към университетска болница „Лозенец“. Най-любим лекар за 2023-та година - това е отличието, което той получи на церемонията „Балкански медицински Оскар“.

„За мен беше голяма изненада това отличие. Аз бях поканен да връча една награда – на млад лекар, който е решил да остане в България и съм сигурен, че ще има една добра реализация. След като я връчих, мен ме изненадаха. Това е голяма отговорност на фона на постигнатото през 42-годишния си трудов стаж – две години казарма и 40 години в болницата“, каза той.

Доц. Горнев призна, че с еднаква любов и отговорност лекува хора и преподава на бъдещи лекари. Той извършва около 350-400 операции на година. „Не е от значение броя на операциите, а качеството. Самото извършване на една оперативна дейност е съпроводено с екипна работа, т.е. участват много хора“, отчете той.

Хирургът разказа още, че освен самата операция, работата на лекаря е съпроводена и с проследяването на пациента след това – нещо, което в България е останало на заден план.

Последни

Реклама