Доц. д-р Сираков: Голямото различие между поведението на неандерталците и Хомо сапиенс е, че нашият вид е много любопитен и в резултат на това заселва цялата планета

Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо Киро край Дряново

Реклама

Първите Хомо сапиенс в Европа са живели в пещерата Бачо Киро край Дряново! Новината от изминалата седмица вече обиколи света. А откритието е, че разумният човек е населявал скалните кухини още преди 46 000 години. Съжителствали са с пещерни мечки, хиени, дори с неандерталци.

"Това е българо-германски проект. От българска страна работи Националният археологически институт, а от германска страна е Института „Макс Планк“", обясни доц. д-р Николай Сираков - ръководител на българската част на проекта, в предаването "Тази неделя". Отдавна подозирахме, че ще имаме много ранни находки, категоричен беше той.

По думите му това е ключов момент в историята на човечеството – този период, от който са находките в пещерата. "До този момент в историята на човечеството участват представители на различни архаични видове, това е последната смяна – неандерталците се сменят от Хомо сапиенс. Това е видът, към който ние принадлежим", обясни ученият. 

Последни

Реклама