Драгомир Заков: Кризата в Украйна не може да има военно решение

Дали ще има съюзни сили в България е въпрос на решение, в което ще участва и София, каза Заков

Драгомир Заков: Кризата в Украйна не може да има военно решение

Реклама

„На първо място е дипломацията. Това е, към което се стремим всички в Брюксел. Опитваме се да ангажираме Русия в конструктивен диалог, в който тя а представи своите загрижености и те да бъдат адресирани. Това е позицията на НАТО и на България. Кризата в Украйна не може да има военно решение“, заяви постоянните представител на България в НАТО Драгомир Заков в „Тази събота“.

„Гаранциите за сигурността на Русия са в самия Вашингтонски договор, който много ясно казва какви са принципите, върху които се гради тази организация. Тези принципи не са по-различни от принципите в устава на ООН. Най-голямата гаранция е демокрацията и върховенството на закона. Във всички държави членки върху тези принципи се гради политиката. Русия има интерес да бъде обградена от такива държави“, каза Заков.

Според него има парадокс в желанието на Русия да няма учения на НАТО по източния му фланг, защото те са отговор на струпването на руски войски на границата с Украйна и повече призиви от членките в региона за повече съюзни сили там.