Драгомир Заков: Няма процедура цивилен самолет да се свали

"Има голяма вероятност зад нелегалния полет на самолета нарушител да се крие банална причина и това да е тривиален случай", смята военният министър

Реклама

Има голяма вероятност зад нелегалния полет на самолета нарушител да се крие банална причина и това да е тривиален случай. Тази теза изказа военният министър Драгомир Заков в „Тази събота“.

„Каква може да е целта на този полет, нямам такава информация. Знаете, че се води разследване. Така че към момента няма някаква яснота.  Предполагам, че по-скоро самолетът трябва да бъде прекаран от Литва до България, след като е бил закупен. И тъй като процедурите в Литва отнемат очевидно време за регистрация, собственикът е решил да си го върне в България. Банална версия, може да се окаже нещо подобно. Очевидно не са открити взривоопасни вещества и наркотици. Най-вероятно се касае за съвсем тривиален случай. Хората са разбрали, че са нарушили доста правила и в момента очевидно се укриват“, смята Заков.

Министърът на отбраната е категоричен, че самолетът не е представлявал риск за нашата сигурност. Като доказателство за своята версия Заков посочи, че курсът на машината не заплашвала цивилни или военни обекти.

„Няма процедура цивилен самолет да се свали. Той е летял по маршрут, който не представлява заплаха“, допълни той.

Според него тезата, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО, за да тества сигурността на абсолютно всички държави е несъстоятелна.