Експерти: След 10 години и 10 правителства проблемът с границата ни не е решен

„Министър Демерджиев каза в парламента, че граничните полицаи не са получавали ново оборудване от 8 години", добави разследващият журналист Йово Николов

Реклама

„Натискът върху южната и частично на западната ни границата не е от вчера, а от 10 години. Проблемът с оборудването е комплексен. Сигурността струва пари, но става дума и за организация, липса на хора. Щатовете за служителите са намалени с над 25%“.

Това коментира в „Тази събота“ Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Според него има снишили се ръководители, които чакат да видят кое ще е следващото ръководство.

„Политизацията слиза до все по-ниско ниво в МВР. Очевидно в някои случаи МВР е добър начин за политически PR. Ние вече не вярваме на политици. Вярваме, когато видим реални неща и изпълнение на срокове. В момента само си говорим. Оставката на един министър не решава проблемите“, допълни Попов.

„Точната дума е неглижиране. Не е като нещата да не са говорени и изследвани. След 10 години и 10 правителства проблемът не е решен“, обясни председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Министър Демерджиев каза в парламента, че граничните полицаи не са получавали ново оборудване от 8 години. След смъртта на полицаите в Бургас стана ясно, че няма протокол за възпиране на автобуси. 10 години този проблем е бил неглижиран. Когато се случи един такъв инцидент, се сетиха, че трябва да има такъв протокол“, добави разследващият журналист Йово Николов.