Година след земетресението в Антакия сред руините се появиха картини

В столицата на Хатай - едно от най-засегнатите места, изкуството живее сред разрухата

Година след земетресението в Антакия сред руините се появиха картини

Реклама

Един от най-пострадалите от земетресението региони на Турция Хатай все още тъне в разруха. Не се вижда почти никаква промяна там, а хората са обезверени. Това разказа специалният пратеник на bTV Бесте Сабри, която се върна от Турция.

В Антакия екипът ни отива на молебен, а очакванията са, че ще видят хора, които почитат паметта на загинали с цветя и молитви. Но протест поставя в опасна ситуация оператора и журналиста на bTV, които успяват по чудо да се измъкнат от ситуация, излизаща извън контрол.

Хората тръгват срещу важни лица в политиката и ги освиркват, защото година след ужасния трус те са все така в руините.

Има нещо, което обаче успява да оцелее и в отломките. В столицата на Хатай - едно от най-засегнатите места, изкуството живее сред разрухата.

В Антакия сред руините се появиха картини. Точно година след земетресението хора на изкуството направиха изложба.

Ресам е художничка. По време на земетресението успява да спаси само две от картините си.

„Това не са творби за земетресението, но това вече са децата на земетресението. Помня този ужасен дес с отчаяние, обезверяване - аз все още ги усещам. Съпругът ми започна да вика на висок глас - къщата се руши, къщата се руши, къщата се руши. Аз не успях да го осмисля, когато си в шок, мозъкът ти спира. Нищо не помниш или не можеш да направиш нищо правилно. Единственото, което знаех, е да защитя сина си. Най-накрая успяха да ни изкарат“, спомня си Ресам Емелгенч.