Христо Алексиев: Предложихме природен газ на Украйна

Количества в споразумението на служебния кабинет са с цел солидарност с държави, които искат да се диверсифицира, каза той

Христо Алексиев: Предложихме природен газ на Украйна

Реклама

България да продава на Украйна газ, който ще купуваме по споразумението с турската компания „Боташ“. Това каза в ефира на „Тази събота“ секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев. Той участва в разговорите с Володимир Зеленски с Румен Радев.

Служебният кабинет на Радев договори доставки за следващите 13 години, а вчера премиерът акад. Денков заяви, че правителството му ще се опита да предоговори параметрите на това споразумение заради съмнения, че е неизгодно.

„Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с „Боташ“ за достъп до техни терминали, тоест до терминалите за втечнен газ, да използваме това споразумение и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и през тази на Румъния Украйна с допълнителни количества природен газ с неруски произход“, каза Христо Алексиев, съветник на президента по икономически политики.

Той добави, че големите количества в споразумението на служебния кабинет са били търговска цел и солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират, и да получават неруски газ.

Алексиев допълни, че предложението за допълнителни количества за Украйна ще се предложи на сегашния кабинет.