Илия Лингорски: Датата 1 януари 2024 г. е закъсняла за нас, защото Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 г.

Според него поскъпването на стоките ще бъде изключително пренебрежимо в рамките под 1%

Реклама

“Имаме решение на Народното събрание от октомври с почти конституционно мнозинство, което на практика мобилизира всички институции, за да ускорим дейността си и да можем да постигнем тази цел. Това действително е може би най-голямата политическа цел. Тази дата 1 януари 2024 г. е закъсняла за нас, защото Хърватия ще въведе еврото на 1 януари 2023 г. Те започнаха процеса дори след нас”, заяви в предаването “Тази събота” Илия Лингорски, които е член на УС на БНБ. 

“Пътят за влизане във валутен механизъм II (ERM II) по начина, по който България и Хърватия го направиха с присъединяване към банковия съюз, влизане в тясно сътрудничество с Европейската централна банка, всъщност беше път прокаран от България. Хърватите имаха ясно поставена цел, силно мобилизирана власт и институции”, смята Лингорски.

Той подчерта, че единствено по отношение на инфлацията имаме разминаваме. Според него обаче въпросът с инфлацията е много динамичен за всички страни. “Инфлацията ще бъде отчетена в периода между април и май догодина, когато ще се готви следващият конвергентен доклад”, добави Лингорски.

“Действително всяка една нова реформа буди у хората въпроси, но ние трябва да уважаваме това. Бих искал да кажа, че вече е предложен на обществено обсъждане Законът за въвеждане на еврото като национална валута в България. С този закон ще бъдат защитени правата на гражданите и в него те ще видят всички механизми, които се грижат за това те да не бъдат ощетени при преминаването от една валута към другата”, каза Лингорски.