„Истина ли е, че“: Европа е „забранила“ на българите розовия домат, мусаката и православието?

Различни митове се разпространяват в публичното пространство години наред

„Истина ли е, че“: Европа е „забранила“ на българите розовия домат, мусаката и православието?

Реклама

Различни митове на тема: „Какво забранява и налага ЕС на България“ се разпространяват в публичното пространство години наред.

Днес се спираме конкретно на три „зловещи прокоби“, които плашеха българите преди няколко години – за това как Европа „ще забрани“ на българите розовите домати, мусаката и православието. Цвети Петрунова провери какво беше предречено и какво се сбъдна.

През 2014 г. в социалните мрежи се разпространиха твърдения, че Европейската комисия подготвя законодателство, с което ще забрани производството на определени сортове плодове и зеленчуци, включително характерните за България розови домати.

Няколко години по-късно, през 2021 г. набира популярност цитирането на доклад, чието съдържание се представя като предстояща забрана на различни продукти, сред които челно място заема мусаката.

През 2016 г. близки до Русия медии разпространиха твърдението, че ЕС се готви да забрани „пропагандирането на православието и християнските ценности“.

Какво забранява и налага ЕС на България.  Днес се спираме конкретно на три зловещи прокоби които плашеха българите преди няколко години – за това как Европа ще забрани розовите домати, мусаката и православието. Да видим какво беше предречено и какво се сбъдна.

Истина ли е, че Европа е „забранила“ на българите розовия домат, мусаката и православието?