Избрано от "Тази събота": Актрисата Мария Стефанова - истории за болка и смях

Вижте специалното интервю с голямата актриса

Реклама

Мария Стефанова има над 200 роли в театъра и над 50 в киното. Незабравими са превъплъщенията ѝ във "Вчера", "Баш майсторът", "Всичко е любов", "Любимец 13". От 70-те до 90-те години е сред трупата на Първата ни сцена. Тогава обаче промените в ръководството се отразяват и на актьорския състав и голяма част от тях са изгонени, включително и Мария. Тя се завръща в Народния театър след 25-годишно отсъствие с пиесата "Три високи жени", поставена от младия режисьор Стефан Спасов.

"Аз мисля, че влязох много по-различна в театъра от времето, когато излязох от театъра. Бях загубила много илюзии в това време, бях се простила с много скъпи мои хора. Бях се затворила, бях се зазидала в моята стая, дори до степен да се чувствам комфортно в този мой малък затвор. Аз се бях обградила само с нещата, които обичам, и не желаех контакт. Болката ми беше толкова силна и толкова привична за всеки мой ден, че аз я обичах. Това беше най-страшният момент, когато осъзнах, че съм си обикнала болката. И не искам да я пусна да излезе", споделя актрисата.

Миналата година Мария Стефанова навършва 80 години. Дори на тази възраст тя не се изморява, щом е на сцената. Играе в три постановки - "Три високи жеви", "Моята скъпа лейди" и най-новата е - "Облог". За нея отново я кани Стефан Спасов, един от спасителите на живота ѝ, но не единственият.