Избрано от "Тази събота": Меден месец в "Пирогов"

Младоженците доброволци, които избраха да помагат на тежкоболните от COVID-19 в столичната болница „Пирогов“

Реклама

За д-р Ая Таха и д-р Сезан Хабилов призванието да помагат на пациенти се оказа по-силно от желанието им за усамотен меден месец. Те избраха да помагат на тежкоболните от COVID-19 в столичната болница „Пирогов“.

През февруари тази година младите лекари стават семейство и планират екзотично пътуване, но след разрастването на заразата избират лечебното заведение, което наричат свой втори дом. Днес вече са си вкъщи – под карантина.

Споделят, че са добре и сега залагат на съня, защото докато са били в болницата на денонощие са спали около 1 ч. 

„Всеки по-спокоен момент се възползвахме да дремнем до 10-15 мин., но заради динамичната ситуация – не ни се отдаваше често. 13 дни прекарахме в Интензивното отделение“, каза д-р Хабилов. 

Съпрузите заявиха, че лесно са взели решението да бъдат доброволци в този момент. „На 11 март звъннаха и на двамата, че им трябва човек. Той като джентълмен реши да влезе, но така се развиха нещата, че още на следващия ден стана ясно, че само един реаниматор няма да се справи. Затова влязох и аз“, допълни д-р Таха. 

Двамата са били до възрастното семейство, които загубиха живота си в битката с COVID-19. „Денят ни преминаваше интензивно, ситуацията се променяше за минути. Да, ние се виждахме, но с предпазни мерки – маски и очила. Нямахме контакт, трябваше да бъдем внимателни“, заяви д-р Хабилов. 

Младите лекари бяха категорични, че не са давали воля на емоциите си, докато са били в болницата. Какво стихотворение е написала Ая на своя любил – вижте във видеото!