Ясен Танев: Разликата между дигиталния и физическия свят е малка

Експертът по киберсигурност за опасностите, които се крият в интернет

Реклама

Ревност, подслушване, записване с камера или проследяване на телефонни разговори – това е нарушаване на гражданските права, заяви в предаването „Тази събота“ експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Разликата между дигиталния и физическия свят е малка. Просто средствата за комуникация и скоростта, с която обменяме информация, са различни. Ето защо, когато имаме социални медии, голяма част от инцидентите стават изключително популярни. Това има своите плюсове и минуси. Например, човек може да потърси подкрепа в социалните мрежи и да се увери, че не е сам“, обясни експертът.

Ясен Танев обясни още, че негативната страна хората са усетили по време на пандемията, когато всички бяха затворени в домовете си. Според него, когато те попаднат в някакви групи в социалните мрежи, когато започнат да следят определен тип съдържание и да се надъхват от своите псевдо силни страни, те получават еднотипно съдържание, което ги кара да се чувстват велики. Тези хора се изключват от социума, посочи още той.

„В момента има съпричастност, което е добре. Трябва да бъдем проактивни и когато видим насилие или пост с езика на омразата, да реагираме. Всичко, което показва омраза в социалните мрежи, трябва да се докладва чрез кликване на трите точки горе в публикацията“, категоричен е експертът по киберсигурност.