Как българите във Великобритания успяват да се възползват от държавните помощи?

Нишан Джингозян е служител в кметство Брент и основател на Български център за социална интеграция и култура

Реклама

Българи във Великобритания ще могат да се възползват от държавната помощ, предложена заради коронавируса. Проблем обаче ще има за работещите чрез фирми-посредници или се водят самонаети.

Нишан Джингозян е служител в кметство Брент, където живее голяма част от българската общност в Лондон - над 20 000 българи. Той е и основател на Български център за социална интеграция и култура, който подкрепя сънародниците ни на острова в трудни моменти.

Нишан разказва, че успяват да организират система, по която регистрират българите в Енфилд и ще могат да получават всяка седмица  колет с хранителни продукти.

„За съжаление тази криза с COVID-19 оказа огромно отражение върху българската общност поради няколко причини. Първо - една голяма част от българите в Лондон и във Великобритания са самонаети лица“, разказва той.

Самонаетите лица във Великобритания ще получат 80% от техния месечен приход на базата на подадените от тях данъчни декларации за последните 3 години. Правителството изплаща 80% и от заплатите на наетите лица. Не всички българи обаче успяха да се класират за тази помощ.

Нишан уточни, че част от българите не могат да се възползват от финансовия пакет, защото работят без трудов договор, работят чрез агенция. Това води до разпад на връзката.

„Много често агенциите предпочитат техните служители да бъдат уволнени, вместо да изплащат обезщетение“, допълва българинът. 

Най-уязвими от кризата с коронавирус на Острова са българите, мигрирали в последната една година, които  нямат статут на уседналост или сигурна работа. Такава е историята на Веселин - дошъл с приятелката си през септември миналата година. Веселин работи към агенция, предлагаща работа във фабрики по пакетиране.

„Поради кризата нашият работодател спря да ни вика на работа. Може би 3 седмици стояхме вкъщи без никакви новини. Не бяха ни уволнили, но пък и не бяхме на работа и така един вид държавата не можеше да ни помогне“, разказа Веселин.

Според Нишан Брекзит съвпада с по-тежка криза в момента, която довежда до факта голяма част от българите да се върнат в България.

„Ние работим със 17 училища на територията на Енфилд и за да илюстрирам това, да ви дам един пример - в едно от училищата имаше 65 семейства, 65 деца от България. В момента са останали 21. Около 40 семейства са се върнали в България само от това училище, само в една част на Лондон“, допълни Нишан.

Веселин успя да се прибере у дома. За много от останалите българи на Острова обаче следващите няколко месеца ще бъдат изключително трудни.

Последни

Реклама