Как да се предпазим от топлинен удар?

Вижте съветите на кардиолога проф. Сотир Марчев

Реклама

На 21 юни настъпи астрономическото лято. Очакват ни е все по-дълги периоди с високи температури.

Въпросът е как да се предпазим от топлинен удар, кои храни трябва да избягваме и как да настроим климатиците.

Съветите на кардиолога проф. Сотир Марчев:

Пийте достатъчно вода

Жегите са най-опасни за малките деца, възрастните и болните хора.  Ние получаваме топлинен удар, когато си свършим резерва от вода в тялото. Малките деца имат по малък резерв и затова са под податливи на топлинен удар. Същото важи и за домашните любимци - колкото един домашен любимец е по малък, толкова рискът от топлинен удар е по-голям. Това се отнася и за най-възрастните и за болните хора.

Препоръчителната дневна доза вода за жените е около 1,5-2 литра, а за мъжете – около 2-3 литра. Показателите за обезводняване са жаждата и по-тъмната урина.

Употребата на алкохол не е препоръчителна, особено през лятото. Допустими са по чаша бира и вино на ден.

Намалете месото

Белтъчните храни, като се усвояват от организма, отделят топлина -  колкото повече месо ядем, толкова по горещо ще ни бъде. Затова за предпочитане са плодовете и зеленчуците.

Няма забранена храна за здравия човек – той може да яде всичко, ако не прекалява. През лятото да не прекалява с тежките храни и с месата.

На каква температура да настроим климатиците?

Колкото разликата между температурата на климатик и навън е по- малка, толкова по-добре, защото всяко излизане от топлото на студеното и от студеното на топлото е стрес за организма значи.

Климатиците са полезни, защото спасяват човешки животи. Например по-малко вероятно е да катастрофира шофьор, който кара климатизирана кола. Също по-малък е шансът човек да получи топлинен удар в сграда с климатик.

Трябва обаче да се внимава много с разликата в температурите. В медицинската литература официално е документиран случай, при който малко дете е превозвано дълго време в кола с климатик на 18°. Изведнъж детето е изведено навън на 36-37 градуса и от тази температурна разлика бебето получава шок, от който умира.

Последни

Реклама