Какво е да си професионален акропилот?

Приключенията на единствения професионален акропилот у нас Весо Овчаров

Реклама

Единственият професионалист акропилот в България Весо Овчаров и кайтсърфистът Никола Абаджиев с ново приключение - заедно, по поречието на Дунав. За предизвикателството по вода и въздух и не само.

През 1999 г. Весо полита за първи път. От тогава, 20 години живее в небесата. Овчаров е обиколил покрива на света -  летял е с парапланер над екзотични страни като Чили, Колумбия, Перу, Бразилия и Хималаите. Той е единственият българин, който се занимава с акробатичен парапланеризъм.

„За България ми е тъжно да отговоря, че може би е така, вече няколко души, които чувам, че са започнали да се увличат в свободния стил, който е доста по-различен и в началото много екстремен. Тук в България нямаме тези условия да литнеш от висока планина и да има под теб условия, водата ти гарантира, ако стане грешка и това да не е фатално.

Едно време, преди демокрацията, са харесвали и са поддържали въздушните спортове – скайдайвинга, това са били спортове на почит. В момента спортното министерство, те не знаят, че ние съществуваме. Аз съм ходил на среща със спортния министър и те тогава ми казаха, че те нямат възможност да подкрепят всички такива спортове не дават на никой подкрепа. Това било най-справедливото решение и за съжаление в държавата така са нещата…

Във Франция има специалност в университета, трябва 3 години да минаваш изпити, за да ставаш инструктор пилот, ти по-лесно можеш да се лицензираш за гражданска авиация и за хеликоптер, отколкото за парапланер. Това е един спорт, който изисква изключителни качества и е много отгорен и много красив, много хубав.

Индустирята е за милиони в света, но просто в България не е разпознаваем, ако вземем Сърбия, само на 60 км от София – там  получаваш стипендия по няколкостотин евро, само че ходиш на такива състезания в държавата, дори не е необходимо да имаш спонсор. Тук единственият начин да оцелееш е със спонсори и голям мерак. Надявам се да имам последователи“, каза Весо.

От 2018г. акропилотът държи световния рекорд от над 600 последователни превъртания във въздуха на над 6000 метра височина. Все още, обаче го е страх от високо. Веселин рядко се задържа в България. Преди извънредното положение е на поредния тренировъчен лагер на Канарските острови. Там започва работа и по разработването на иновативна специална седалка за парапланер, каквато до този момент няма в света.

Заради пандемията плановете му до края на годината за първи път включват предимно България, но казва, че мястото не е определящо, когато човек иска да създава приключения. Така се ражда и идеята са съвместен проект с един от най-добрите ни кайтсърфисти – Никола Абаджиев. Двамата решават да прекосят дунава по дължина  за 12 часа – Никола на кайтсърф, а Весо на парапланер.

„Коки е имал мечта да премине Дунава с кайт, никога не го е правил. Това си е много сериозно предизвикателство, защото колкото и да изглежда лесно, тази река може да те вкара във всякакви приключения, корабите, вътре има клони, може да се оплетеш. Там няма как да спреш да си поемеш дъх, защото течението те носи. Това му е било мечта, като предизвикателство и ме питаха дали аз мога да летя наоколо по течението, по продължението, аз казах, че мога, защото много пъти ми се е случвало“, разказа още той.

Така започва 12-часовото приключение, което се оказва неподозирано екстремно и всъщност едно от най-големите предизвикателства за Весо до момента. Три пъти рестартира полета си заради много силен вятър.

След много борба с вятъра и промени в първоначалните планове, той се приземява малко преди Плевен, след каране с над 100 км в час във въздуха. Двамата спортисти планират до края на годината още екстремни изживявания заедно.