Канадско семейство обикаля планетата, преди децата им да ослепеят

Те страдат от рядко генетично заболяване, което бавно погубва зрението им

Реклама

Подари на децата си възможността да попият света с очите си, в това приключение се впуска семейството на Едит Лемай и Себастиан Пелетие. Когато дъщеря им Миа е едва 3-годишна, те забелязват, че тя има проблеми със зрението. След няколко години прегледи при специалисти Миа е диагностицирана с рядко генетично заболяване.

Eдит Лемай и Себастиан Пелетие едва преживяват тежката съдба на дъщеря си, когато разбират, че и двама от синовете им Кoлин и Лорaн имат идентични симптоми и също страдат от пигментен ретинит. Към момента няма ефективно лечение за заболяването, което бавно погубва зрението на трите им деца.

“Когато имаш деца, винаги си представяш тяхното бъдеще. Имаш план за тях и изведнъж всичко това се променя за секунда. В началото преминаваш през различни емоции -  от скръб до отрицание. Но след известно време трябва да го приемеш и едва след като го направиш, можеш да продължиш напред и да започнеш да преподреждаш живота си”, разказа пред bTV Едит Лемай.

Вместо да изпада в униние, семейството решава да помогне на децата си да изградят уменията, които ще им бъдат необходими, за да се ориентират в живота. Когато лекарят на Миа предложил тя да се сдобие с възможно най-много "визуални спомени", майка ѝ решава, че има един единствен начин да изрисува многоцветния свят в съзнанието на децата си.

“Лекарят ни препоръча да им четем книги с изображения, за да им покажем как изглеждат животните и да развиваме визуалната им памет. Но тогава си казах: "Няма да им показвам слон на снимка, а ще го направя на живо", добавя Едите Лемай.

Скоро тя и съпругът ѝ започват да планират едногодишно пътуване по света, но COVID пандемията осуетява намеренията им до началото на това лято, когато семейството се отправя на "най-дългото и емоционално пътешествие в живота си".

Последни

Реклама