Кап. Петров за заседналия кораб: Това е аварийна ситуация, за която няма сили и средства нито една институция

Според него „Морска администрация“ се занимава предимно с административни дела – издаване на документи, проверка на кораби и лодки на пристанища

Реклама

„По отношение на кризи, свързани с технически средства за спасителни операции, сме доста назад. Законовата база е меко казано неадекватна, а когато това е така, имате неадекватни хаотични действия“, коментира уволнения изпълнителен директор на „Морска администрация“ кап. Живко Петров в предаването „Тази събота“. Той беше отстранен заради кризата със заседналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг. 

Според него „Морска администрация“ се занимава предимно с административни дела – издаване на документи, проверка на кораби и лодки на пристанища. „Аварийното звено е в състав от 20 човека, разполага с няколко катера предимно за спасяване на човешки живот. Това е аварийна ситуация, за която няма сили и средства нито една институция. Трябва да има законова база и след това система за бързо и ефективно наемане на такива средства и сглобяване на спасителен екип“, посочи бившият директор.