Крум Зарков: Факторът време е по-маловажен от фактора воля

"Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще има даде време да го приемат", каза още служебният министър на икономиката

Крум Зарков: Факторът време е по-маловажен от фактора воля

Реклама

Ако депутатите покажат, че имат воля да приемат закона за отговорността на главния прокурор, президентът ще има даде време да го приемат. Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ служебният министър на икономиката Крум Зарков.

Засега е ясно, че във вторник БСП ще върне третия мандат за съставяне на редовно правителство неизпълнен. Президентът Румен Радев трябва да разпусне 48-ото Народно събрание, да насрочи избори и да назначи нов служебен кабинет. В Конституцията няма конкретни срокове в които трябва да издаде тези укази.

Според Зарков народните представители могат да дадат знак на държавния глава, ако включат в дневния ред на извънредното си заседание във вторник законопроектите за първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

„Факторът време е по-маловажен от фактора воля. Ако се констатира и това може да стане много бързо – още вторник или сряда, че има в това Народно събрание повече от половината присъстващи, които имат волята да освободят България от този товар. Защото този въпрос е страшен товар за България и за всеки един български гражданин. Ще влетим в центъра на Европа, ще имаме добри доклади, ще минем на друго ниво, ако има половината от присъстващите отговорни депутати, то съм сигурен, че няколко дена са достатъчни, не е нужно месеци. Сега дали изборите ще са последната седмица на март, или първата на април, или втората на април. Според мен е второстепенен въпрос спрямо това, което ще спечелим с този закон”, коментира Зарков.