Лейтенант инж. Йоанна Данева е първата жена, първенец в най-новата история на ВВВУ „Георги Бенковски“

Любовта й към небето и самолетите пламва в детството

Лейтенант инж. Йоанна Данева е първата жена, първенец в най-новата история на ВВВУ „Георги Бенковски“

Реклама

Едно момиче се дипломира като военен пилот първа във випуска си. За пръв път в най-новата история на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ първенец на випуска е жена.

Тя сънува самолети. Мечтаеше да бъде пилот на изтребител. И успя да сбъдне своята мечта. bTV я открива там, където поникват крилете. Тя се казва Йоанна Данева – единствената жена, която е военен пилот от последния випуск курсанти във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

„Самата професия на пилот, освен дълг, има и своята романтична гледна точка - всичките гледки, които се откриват пред теб и самия смисъл, който дава тази професия. Чувствам се горда, радвам се, че усилията, които съм положила в тези 4 години дават своя резултат и са оценени от хората около мен“, разказва лейтенант инж. Йоанна Данева.

Разговаряме естествено за авиация и за самолети. „Пилатус PC9М - това е учебният самолет, на който се обучаваме тук в базата, на този самолет протече и първият ми стаж. Този самолет даде началото на летателната ми кариера и искам да остана да служа тук в 12-та авиационна база и да стана инструктор на същия този самолет“, обяьснява Йоанна Данева.

Последни

Реклама