"Личностите" с Кристина Газиева: Д-р Марин Буков и неговият научен свят

Квантовият физик е научен ръководител в престижния институт Макс Планк в Дрезден

"Личностите" с Кристина Газиева: Д-р Марин Буков и неговият научен свят

Реклама

В поредицата "Личностите" Кристина Газиева ни среща с един млад учен, който вече жъне международни успехи в научната сфера. Името му е д-р Марин Буков и тази година той стана носител на голямата награда "Джон Атанасов" за изключителни постижения в областта на компютърните науки, връчвана от президента на България.

Д-р Марин Буков е на 34 години, а вече ръководи научна група - в института "Макс-Планк" за физика на комплексните системи в германския град Дрезден. Той завършва бакалавър по физика и бакалавър по математика в Мюнхенския университет Лудвиг-Максимилиан. Там завършва и магистратура по физика. Научна степен "доктор" придобива в Бостънския университет, а след това прави специализация и в Калифорнийския университет.

Научните трудове на д-р Буков имат близо 2500 цитирания, а основният му интерес е в разработването и използването на изкуствен интелект в квантовите технологии.

Носител е на множество отличия за постиженията си в науката.

По празниците той се завръща у дома. Казва, че не е толкова трудно да се поддържа връзката с родината, приятелите и семейството си, когато човек живее в Европа - най-малкия континент.