Методи Байкушев: Заварихме тежко финансово състояние в община Благоевград и трябва дисциплинирано да се справим с него

1,3 млн. лева е трябвало община Благоевград да плати за изборната администрация, но се оказва, че парите ги няма, каза в предаването „Тази събота и неделя“ кметът на Благоевград

Методи Байкушев: Заварихме тежко финансово състояние в община Благоевград и трябва дисциплинирано да се справим с него

Реклама

1,3 млн. лева е трябвало община Благоевград да плати за изборната администрация, но се оказва, че парите ги няма, каза в предаването „Тази събота и неделя“ кметът на Благоевград Методи Байкушев.

„Направиха се огромни разходи през тази година, но не се подобри животът на гражданите. Оказа се, че парите за изборите, които са целеви средства от държавата, ги няма. Трябваше да ги платим от текущите постъпления на общината. 1,3 млн. лева е най-малкото нещо. Цялата финансова дупка доближава 51 млн. лева. Говорим за финансова катастрофа. Това е два пъти от собствените приходи на общината за една година“, добави той.

„Трябва да видим какви са резервите и как могат се оптимизират разходите на администрацията, предприятията и дружествата. Не ми се иска да теглим заем и да повишаване данъците, но това за момента ми изглежда неизбежно“, подчерта кметът на Благоевград.

„Заварихме тежко финансово състояние и трябва дисциплинирано да се справим с него“, добави той.

„Вече имахме две заседания на общинския съвет. Начинът да се работи с общинския съвет е да има откритост. Давам цялата информация на съветниците, за да могат те да вземат решения. Общинският съвет взима решенията за политиките, които кметът иска да прокара. Правя доста срещи с общинските съветници. От следващата седмица започват работа и комисиите. Ще се постарая да участвам в заседанията им“, обясни Методи Байкушев.

Общината е изпратила проекти за финансиране за близо 50 млн. лева. Те касаят 22 улици, паркове, междублокови пространства, проектиране на нови улични артерии и многоетажен паркинг.

Последни

Реклама