Милен Керемедчиев: Изборът точно този човек да извърши палежа в Битоля също не е случаен

Това не е случай на инцидент, той се случва точно в определено време, точно когато идва на посещение канцлерът на Германия, каза още бившият заместник министър на външните работи

Реклама

Това не е случай на инцидент, той се случва точно в определено време, точно когато идва на посещение канцлерът на Германия, посочи в предаването "Тази събота" Милен Керемедчиев - бивш заместник министър на външните работи. Той коментира подпалването на българския културен център в Битоля. 

"Изборът точно този човек да извърши палежа също не е случаен – той е много популярен в Северна Македония, така че подкрепата за него е голяма, той не е професионалист в това, което прави. И изпълнението и извършителят са много добре подбрани и това е откровена провокация", смята той.  

"Войната в Украйна даде много сериозен натиск върху това да бъде намалено руското влияние на Балканите. То е изключително силно, включително и в България", отбеляза и историкът доц. Спас Ташев.

"Вижда се, че натискът на руските служби към нашия политически живот е изключително силен. Това се случва и през Сърбия, която много активно придърпва към себе си Северна Македония. В това число и тяхната православна църква, която призна за автокефална", посочи той.