„Мисия 360“: Керкини - гръцкото езеро на птиците

Какво е да влезеш в дивата природа и имат ли птиците емоции?

„Мисия 360“: Керкини - гръцкото езеро на птиците

Реклама

Езерото Керкини в съседна Гърция привлича стотици фотографи от цял свят. Причината е голямото разнообразие от птици, които се намират там. Лесно ли е да снимаш в дивата природа - разказва Ладислав Цветков.

Да влезеш в дивата природата и да се потопиш в нейната красота винаги е вълнуващо занимание, а да заснемеш красива птица дава още повече емоция. Снимането обаче не е лесно и изисква подготовка.

„Бих казал, че първото и най-важно нещо е опознаването на природата, защото всяко едно животно е специфично само за себе си. И затова е много важно преди да излезем да снимаме в природата, ние да сме си опознали обекта. Бих казал, че това е един от най-трудните жанрове във фотографията, защото изисква много време, а оптиката е решаваща. Трябва ни дългофокуслна оптика, с която да се доближим до дивите животни. Основното послание, което се опитвам да предам, е етиката и морала на поведение в дивата природа. Последните години осъществих мечтата си да снимам в Африка и да снимам диви животни там. Оставаш зашеметен от броя на животните. Разликата с България е, че там животните не се плашат и са навсякъде, не както у нас в Европа“, каза Ивайло Зафиров, който е еколог и фотограф.

Езерото Керкини е красиво и забележително място с огромно многообразие от видове птици, което привлича фотографи от цял свят.