Митрополит Антоний: Няма диалог между българската държава и българската православна църква

Не става въпрос за напрежение, колкото за липса на комуникация, посочи той

Митрополит Антоний: Няма диалог между българската държава и българската православна църква

Реклама

Няма диалог между българската държава и българската православна църква, посочи в предаването „Тази събота“ западно и средноевропейският митрополит Антоний.

„Още в началото на годината и в края на миналата се постави въпросът за електроенергията, която знаем, че се повишава постоянно в България. Тъй като храмовете и манастирите в нашата страна са потребители на промишлен ток, ние поставихме въпроса да минем на битов като потребители, защото наистина сметките за ток са много големи“, обясни митрополит Антоний.  

„Аз присъствах на заседание на Комисията по енергетика към Народното събрание, където общо взето този въпрос бе превърнат в политически дебат между основните политически партии и не беше решен“, каза още той. По думите му към днешен ден няма отговор от изпълнителната власт на на тази молба.

„И не само това, църквата има доста въпроси, за които иска да се обърне към българската държава. Светият синод изготви пълен комплект и е в процес да финализира учебници по вероучение, от дълги години настояваме да бъде въведен предмет „Религия“ в българското училище като задължителен. Има и много други въпроси, така че що се отнася до диалога между църква и държава, той трябва да бъде много, много интензивен, конструктивен и градивен в полза на нашето общество“, отбеляза митрополит Антоний.