Надежда Йорданова: Време е да приемем, че в една правова държава институциите действат в съответствие със закона

Ако ВСС не прекрати мандата на главния прокурор, ще носи отговорност пред обществото, коментира правосъдния министър

Реклама

„Прави впечатление, че в България прокуратурата проглежда за наличието на шпиони и работата им на нашата територия в моменти, когато или се заговори за закриване на специализираното правосъдие или се повдигнат критики към работата на главния прокурор“. Това отбеляза в предаването „Тази събота“ министърът на правосъдието Надежда Йорданова по случая за изнесената от Иван Гешев информация за двама руски шпиони в България.

Надявам се този шпионски скандал да не се превърне в поредния фойерверк, който започва така публично в работата на прокуратурата и няколко месеца по късно утихва, коментира тя.

Оставката на Иван Гешев като главен прокурор

През седмицата Надежда Йорданова внесе предложение до пленума на Висшия съдебен съвет за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

„Това не е война между институциите, аз като правосъден министър прилагам закона такъв, какъвто е. В случая, когато се констатират нарушения от страна на главния прокурор, аз прилагам правомощията си по конституция“, обясни тя. По думите и Гешев е направил такива нарушения, че да му бъде прекратен предсрочно мандатът.