Надеждата на бежанците за нов живот

Общият капацитет в бежанските центрове у нас е запълнен на 72%

Надеждата на бежанците за нов живот

Реклама

Засилен мигрантски натиск има през последните месеци към нашата страна. В бежанските центрове у нас са настанени главно хора от Афгранистан, Ирак и Сирия.

Често съобщаваме за опитите им да преминат незаконно границите, но рядко чуваме техните истории. Срещаме ви с едно семейство от Сирия, където вече 12 години има гражданска война. Преди войната в страната от Близкия Изток имаше население от 22 млн. души, повече от половината сега са напуснали.

Раздяла, борба и търсене. Три етапа, през които минават онези, които запълват настоящето си със спомени за дома.

„Съпругът ми изчезна във войната, бащата на дъщерите ми. Бях свидетел на бомбардировки, нямаше ток, вода, бензин, изобщо война. Как да останеш човек сред безчовечността”, разказва Айша Саад.

Тя е на 36 г., има три дъщери. Две от тях са с нея в България третата е в Швейцария, където е сгодена. У нас са 18-годишната Тасним и 15-годишната Сара.

„Дъщерите ми са от първия ми съпруг, с втория се запознахме в Дамаск, оженихме се, решихме да напуснем Сирия, защото там не се живее. В Дамаск аз не работех, съпругът ми беше държавен служител, дъщерите ми посещаваха училище. Училищата работеха, но нямаше сигурност. Имаше храна, но цените бяха много високи. Докато живеех в Дамаск, цените се повишиха с 50%, скоро се чух с роднини и те ми казаха, че 100% има увеличение на цените“, продължава разказа си Айша.

Тази година към септември подадените молби от чужденци за международна закрила са с над 800 повече в сравнение с миналата. А към 27 септември с 364 се е увеличил броят на настанените в центрове, отново спрямо същия период през 2022 г., предимно хора от Близкия Изток.

Общият капацитет в бежанските центрове у нас е запълнен на 72%. Това са поделения в София, Харманли и селата Баня и Пъстрогор.

Последни

Реклама