Намесва във вътрешната ни политика ли е позицията на посолството на САЩ?

Това е публично изразена тревога по отношение на системен проблем, свързан с правосъдната система, смята Елена Поптодорова

Реклама

В началото на седмицата посолството на САЩ в България изрази подкрепа за правото на мирен протест, както и за исканията за надпартийна съдебна система, подвластна на върховенството на закона. Дипломатическата мисия публикува в понеделник вечер позиция, в която се казва, че "правото на мирно събиране е основна демократична ценност".

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова коментира тази позиция като заяви, че от Вашингтон ни напомня споразумението, подписано на 25 ноември.

Някак забравихме за ангажиментите, в които влезе България. Там стои подписът на българския министър-председател, там става дума освен за енергийната диверсификация, и много важна част – по отношение на върховенството на закона, надпартийност на съдебната система, нищо ново не се казва, малко сме забравили за поетите ангажименти, поясни Поптодорова.

Според нея никое посолство не може да се намеси във вътрешната политика, но може да изрази публично своите тревоги и възражения. Посолството на САЩ у нас изразява тревога по отношение на системен проблем, свързан с правосъдната система, смята Поптодорова.

Дипломатът заяви и че европейски посланици у нас смятат, че имаме голям проблем с корупцията и не само един човек е единственият проблем, като визира Васил Божков.