Новият живот на село Могилово

Юли отново ще бъде арена на "Мидалидаре фест"

Реклама

Малкото чирпанско село Могилово, което до преди 10 години било на път да се обезлюди, днес е дом на изискано вино и сцена за световни рок легенди.

През XV в. турците искали да завладеят плодородните земи в живописната котловина на Сърнена средна гора, където се намира село Могилово. То било опожарено, а местните прогонени. По-късно, през 1956 г. то отново процъфтяло, хората върнали земите си, а семействата наброявали повече от 300. Всички многодетни. За да се препитават отглеждали коноп, затова и старото име на селото е Конопчии.

Грижели се още за животни и правели вино. Животът им не бил лек, но намирали винаги начин, за да изпратят децата си да учат.

"33-та година съм роден, ето тука съм роден и то в обора, при добитъка, тогава било срамно да се ражда при свекър при свекърва и другите глупости, но съм толкова доволен от тая съдба, която ми е дала, защото още от първо отделение учителя ми е казал. Майка ми се казва Мария, бог да я прости, Марийо това момче трябва да го учиш и от тогава до последното дето излязох първия докторат ей тука", казва Иван Иванов.

Последни

Реклама