Организатор на схемите за купуване на гласове: Един политик никога няма да отиде директно да даде пари

По-малко от месец преди поредните парламентарни избори пред кореспондента ни от Ямбол Дани Атанасова говори един от организаторите на схемите за купуване на гласове

Реклама

По-малко от месец преди поредните парламентарни избори пред кореспондента ни от Ямбол Дани Атанасова говори един от организаторите на схемите за купуване на гласове. Той твърди, че търговията с вот никога не е спирала, а на предстоящите избори ще се плащат до 150 лв. на глас.

Схемата за търговия с вот е добре организирана, разказва още мъжът, който над 20 години е на върха на пирамидата. Обяснява и каква е йерархията – бос, тартори и изпълнители. Последните имали задача да контролират гласуването по секциите в изборния ден

„Отива една кола, взима ги, кара ги до секцията, от секцията се проследяват като влязат вътре. Предварително пак им напомнят така, така, този и този номер на партията... или му го записва на ръката, кръстчето или хикса и това е. Слагат си хора пред секциите, виждат кой влиза, кой излиза, подсещат ги къде трябва да направят, какво трябва на направят“, обяснява организаторът на схемата.

Парите за гласове идвали от политиците към босовете чрез подставени лица.

„Зависи политикът доколко иска да влезе в политиката. Ако примерно в някой район има мандат от десет депутата, всеки се бори за преференция и той си плаща за тази преференция. Един политик никога няма да отиде директно да даде пари, който и да е той. Има си хора. Навсякъде – изпълнител, подизпълнител и на подизпълнителя – подизпълнител“, разказва още мъжът.