От 1 декември 2025 г. се забранява употребата на твърди горива за битово отопление в няколко района в столицата

Първоначалната забрана за употреба на твърдо гориво ще е за сгради, разположени по улици или на места, в които има изградена и функционираща централна топлофикационна или газоразпределителна мрежа

От 1 декември 2025 г. се забранява употребата на твърди горива за битово отопление в няколко района в столицата

Реклама

След забраната за влизане на стари коли в центъра, от първи декември 2025 г. се забранява и употребата на твърди горива за битово отопление в няколко района в столицата. Всичко това е с една цел – да дишаме по-чист въздух.

„Когато вали сняг или дъжд, това подобрява качеството на въздуха в София, тъй като сваля фините прахови частици на земята, не са във въздуха и не ги дишаме“, посочи Елица Панайотова, координатор на проекта Зелена София, архитект и представител на Фонда за чист въздух за България.

„През зимата най-големият проблем в София е отоплението на дърва и въглища. Нискоемисионната зона, която ще бъде въведена от 1 януари 2025 година, цели в девет района на София да бъде забранено ползването на дърва и въглища за отопление“, каза тя.

Първоначалната забрана за употреба на твърдо гориво ще е за сгради, разположени по улици или на места, в които има изградена и функционираща централна топлофикационна или газоразпределителна мрежа. В началото си ще засегне Изгрев, Средец, Оборище, Студентски, Илинден, Красно село, Лозенец, Триадица и Възраждане.

От 1 януари 2029 година се забранява употребата на твърдо гориво за битово отопление на цялата територия на Столичната община.

„Започва подготовка как да се извършва проверката за горене по домовете. Общината прави измерване с дрон, за да установи кои са източниците и къде има такива замърсители. Експертите ще работят по това как да се контролира тази зона. Той ще е по-труден от този за автомобилите“, допълни Панайотова.