Отмениха традиционния парад по случай рождения ден на кралица Елизабет II заради COVID-19

Освен на 21 април, когато е истинският ѝ рожден ден, кралицата празнува с впечатляващо шествие раждането си всяка втора събота на месец юни

Отмениха традиционния парад по случай рождения ден на кралица Елизабет II заради COVID-19

Реклама

Днес във Великобритания по традиция се отбелязва официалният рожден ден на кралица Елизабет II. Освен на 21 април, когато е истинският ѝ рожден ден, кралицата празнува с впечатляващ парад раждането си всяка втора събота на месец юни.

За съжаление, тази година шествието няма да се проведе. Причина за това, очаквано, е коронавирусът.

От 1952 г. насам кралицата инспектира военните части и бойните знамена в церемония, която е известна като Trooping the Colour. Традицията за двойния рожден ден е започната от крал Джордж II през 1748г.

Роденият през ноември крал искал на рождения му ден да има голямо публично тържество, затова решава да го комбинира с годишен военен парад, който да се провежда през лятото, когато времето трябва да е хубаво.

Близо 2000 гвардейци ежегодно преминават маршрута на парада за радост на десетки хиляди, които имат възможност да видят кралицата и нейното семейство отблизо. Парадът завършва с прелитането на бойни самолети над Бъкингамския дворец и поздрав на кралицата към хората от емблематичния балкон на двореца.

Тази година кралицата ще отбележи празника си с кратка военна церемония в замъка Уиндзор, където е в изолация заради пандемията.