Петя, която спаси Петя

Това е една история за смела и борбена майка, за един лекар по призвание и за едно бебе, което иска да живее

Реклама

Историята, която следва е за спасяването на живота, още преди да се роди. Срещаме ви с новородената Петя, която носи името на своя лекар-спасител д-р Петя Чавеева.

Това е една история за смела и борбена майка, за един лекар по призвание и за едно бебе, което иска да живее.
„Здрав като камък“ - това означава името на главния герой в тази история, Петя, защото малката Петя се бори за здравето и за живота си още преди да се роди.

А една друга Петя, непоклатима като камък в призванието си, спасява живота на малката Петя. Още преди да се роди.

Лия и съпругът ѝ Нистор винаги са искали голямо и щастливо семейство. Затова, когато първородната им дъщеря Ния поотраснала, те решили да имат и второ дете. Лия забременяла и всичко било наред. Не се притеснявала, тъй като първата ѝ бременност преминала безпроблемно.  

„Нещата се преобърнаха в 19-та гестационна седмица, когато отидох за нормално изследване фетална морфология“, разказва тя.

Наблюдаващият лекар в Бургас установява отоци при плода, а допълнителните изследвания показват, че Лия е заразена с така наречения „парвовирус B-19“. „Съвсем нормален, дори безобиден вирус, който е при децата, но за бременни жени е много опасен. Доколкото знам 1 на 400 бременни се заразява, като при повечето протича без проблеми, но при някои може да създаде анемия при плода“, разказва Лия.

„Случи се при нас и веднага тръгнахме за София. Посрещна ни доцент Чавеева, прегледа ме и установи, че най-вероятно може да се излекува анемията, като трябва да се направят кръвопреливания на бебето, докато е вътре в мен, в утробата“, спомня си майката.

Доцент Петя Чавеева е човекът, който спасява живота още преди да се роди. Тя е специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия. В практиката си има вече над 300 спасени бебета още докато са в утробата. Затова, съвсем логично, прави опит да спаси и живота, който расте в Лия.

Гледайте във видеото!