Писателите от потопените села Калиманица и Живовци

Селата са изселени заради строежа на язовир Огоста

Реклама

Представете си да дойде някой и да ви нареди да напуснете дома си завинаги, защото скоро ще бъде изграден язовир, а домът ви ще бъде потопен. Точно това преживяват семействата на писателите Йордан Радичков и Иван Давидков от селата Калиманица и Живовци.

Роден през 1929 година в несъществуващото днес село Калиманица, Йордан Радичков е не просто съвременният патриарх на българската литература, но и авторът, когото читателите обичат, заради произведения като "Ние, врабчетата", "Вербюлд", "Свирепо настроение", "Последно лято".

Драмата с изселването провокира Радичков да напише новелата "Последно лято", която режисьорът Христо Христов пресъздава в едноименния филм, с участието на Григор Вачков – голям приятел на писателя.

Грешка в изчисленията или не - водите на Огоста никога не достигат Калиманица, но въпреки това, в края на 60-те години, всички хора от селото са изселени, а то - разрушено.

Днес единствената останала сграда е някогашната църква, а на мястото на селото е засадена овощна градина – като метафора за вечния живот на едно място. 

Последни

Реклама