Почитаме свети великомъченик Мина

Светецът е известен и като покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на поелите на дълъг път

Почитаме свети великомъченик Мина

Реклама

Почитаме свети великомъченик Мина – чудотворец, покровител на семейството, сираците, бездомните и бездетните. Светецът е известен и като покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на поелите на дълъг път. 

Св. Мина бил войник в Египет, изповядвал християнската вяра и служил във войската. Той се отличавал с мъдрост и храброст, и бил високо ценен във войската. За вярата си след мъчения, Мина бил посечен с меч през 296 г. 

В народните представи св. Мина пък бил "господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира". Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето на най-дългите нощи и времето, в което вълците бесуват.

На 11 ноември честваме паметта и на светите мъченици Виктор и Викентий, родени и живели на различни места, но обединени от саможертвата си за Христовата вяра. Свети Виктор бил деен християнски проповедник в Италия през първата половина на II век. Успял да разпространи християнството в много градове, но ревностни езичници го заловили, измъчвали го и го обесили.