Приятели на Атанас Скатов: Той живя така, както му харесва и ще остави една ярка следа след себе си

В Сливен се събраха приятели на алпиниста, за да си спомнят за срещите си с него

Реклама

Алпинистът веган с мечта да докаже на хората, че всичко е възможно, ако сърцето иска достатъчно силно. Атанас Скатов е от Сливен, но следва и живее дълги години в Германия.

Атанас е първият и единствен българин изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и който вижда света от 4 осемхилядника в рамките на 140 дни. Скатов покорява най-високите върхове на всички седем континента на планетата. 

Бил е в Килиманджаро, Кавказ, Памир, Андите, Хималаите, Каракорум, Памир и Елсворт на Антрактида. В рамките на 94 часа прави най-бързото изкачване на осемхилядника Макалу, на границата между Тибет и Непал.

На 16 януари 10 непалски алпинисти успяват да изкачат за първи път през зимата най-недостъпния връх в света. В сурови зимни условия българинът също се опитва да покори втория по височина връх на планетата - К2.

Поради ниските температури много от алпинистите се отказват. Двама от тях – американец и испанец, губят живота си.

На 4 февруари Скатов достига 3 лагер на височина над 7000 метра за своята нощта атака към върха. Ден по-късно – на 5 февруари сутринта, групата се спуска от лагер 3 към лагер 2. Малко под лагер 3 Атанас пада.

5 шерпи и хеликоптери от пакистанската армия започват издирването му. В ранния следобед откриват тялото му. След Боян Петров и Стефан Стефанов Атанас щеше да са стане третият българин, изкачил К2, и първият през зима.