Проф. Атанас Семов: Действащият президент не може да бъде разследван

Недосегаеми в демократичната правова държава няма

Реклама

Недосегаеми в демократичната правова държава няма, Конституцията също не търпи недосегаемост, коментира в предаването „Тази събота“ конституционният съдия проф. Атанас Семов. 

В четвъртък КС излезе с решение, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани и привличани към наказателна отговорност, докато заемат тези позиции. Решението бе взето единодушно и бе в отговор на искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари тази година.

Решението на КС защити по много ясен начин институцията на президента и върховенството на закона, отбеляза проф. Семов. Той припомни, че решението посочва, че президентът не носи наказателна отговорност, срещу него не може да бъде повдигано обвинение и н могат да бъдат предприемани никакви процесуални и извънпроцесуални действия в рамките на мандата.

„Същото решение казва много ясно, че президентът и вицепрезидентът не са напълно неотговорни. Те носят отговорност пред Народното събрание, което може да им повдигне обвинение за държавна измяна и нарушение на Конституцията“, каза още проф. Атанас Семов. По думите му така те са защитени от процесуални и извънпроцесуални действия срещу тях по време на мандата.

„Простичко казано – действащият президент не може да бъде разследван, но бившият президент  може“, обясни още конституционният съдия.