Проф. Бетани Хюз разказва за откритията си по света и у нас

Основното правило на моята история е, че никога не казваш никога, обяснява тя в интервю специално за bTV

Проф. Бетани Хюз разказва за откритията си по света и у нас

Реклама

Питали ли сте се някога какво е да посветиш живота си на миналото? Световноизвестният историк проф. Бетани Хюз пътува им България и прави своите открития.

Вижте какво каза тя в интервю специално за предаването „Тази събота“ по bTV:

Здравейтег-жо Хюзкаква е причината да решите да бъдете част от света на историята?

Добър въпрос. Знаете ли, докато бях дете в Англия, историята беше една от най-непопулярните науки, хората я смятаха за скучна и незначителна. Често чувах да казват: „О, не искаш да се забъркваш в това“, но аз вътрешно  знаех, че е вълнуващо. И така, едва петгодишна, посетих първата си изложба, там се сблъсках с биографията на Тутанкамон и неговата невероятна златна маска.

По-късно попаднах на други статуи - красивите богини от Крит. Може би се сещате, те са невероятни същества, държат змии върху голите си гърди, имат тези наистина свирепи очи, помислих си: „Кои са те?“. Тогава моят преподавател каза, че ние всъщност все още не знаем,  истински ли са те, дали са жрици или богини или обикновени жена.

Реших, че трябва да стигна до истината за тяхната съдба, да превърна този свят на мистерия в мой свят. Така че, всичко започна като едно много ранно откривателско пътешествие, една детска страст.

Жените в историятаПосвещавате голяма част от изследваната си на фаталната Елена от Трояхубавата ЕленаКакво успяхте да научите за неятя мит ли е?

Да. Елена от Троя, най-красивата жена в света на историята. Докато преоткривах нови неща за нея, се опитвах да сглобя мита и археологията, да видя как съвпадат. Да, намерих гроб с надпис Helénē от времето на Троянската война. Но не мога да кажа, че тя е съществувала на 100 процента.

Знам едно - нейната история се корени повече в реалността, отколкото в приказките. Всяка година има археологически разкопки. Открито е нещо, което е свързано с нейния свят. И това са реални исторически събития, така че мисля, че нейната история се доближава все повече и повече до фактите, а не до измислицата. Защо го правя, хиляди години историците пишат за Елена като един от най-големите врагове в древната история, просто защото е жена. А аз искам да ѝ дам  един малко по различен статут, доближаващ се до реалността.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Последни

Реклама