Проф. Камен Плочев: Вирусът е устойчив. Не трябва да подценяваме мерките на защита

Разработват се над 70 ваксини срещу COVID-19, седем са в етап на клинични изпитания, обясни медикът

Реклама

Преди броени дни страната ни премина от извънредното положение към извънредна обстановка. Противоепидемичните мерки остават, но животът ни малко по-малко се връща към нормалния си ритъм. Можем ли вече да сме спокойни, какво знаем, какво не знаем и за какво продължаваме да спорим по темата COVID-19 - гост в предаването "Тази събота и неделя" е проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести, ВМА.

На въпроса дали е притеснен от отварянето на моловете и фитнес залите, той отговори: "Леко ме притеснява. Притесняваме и отварянето на детските градини, но не може без това. Въпросът е за кое да се притесняваме повече".

"Новото е, че са създадени моноканални антитела, които мога да блокират проникващия рецептор на вируса. Това е правилният път за създаване на медикамент, но не знам каква ще бъде цената, защото това са скъпи медикаменти", поясни проф. Плочев.

Той уточни, че в момента се разработват над 70 ваксини срещу заразата, като 7 са в етап на клинични изпитания върху хора във Великобритания, САЩ и Китай. По думите му експертите са скептични, защото все още не се знае дали се изгражда имунитет.

Вижте целия разговор във видеото.