Проваля ли се туристическият сезон 2020?

Експертът обясни, че до миналата година над 50% от гърците са предпочели гръцки дестинации, а тази година, без призиви, избралите гръцкото море са 90%

Проваля ли се туристическият сезон 2020?

Реклама

С нарастващия брой заразени с коронавирус у нас се увеличиха и страните, които ни добавиха в опасния си списък с държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Такава ще бъде наложена на всички, които пътуват от България към Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия.

А ако разчитаме на чуждите туристи обаче, сезонът поне засега изглежда обречен. Показват го данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в самолетодвиженията спрямо миналата година в Бургас. За Варна цифрите сочат 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението спрямо 2019 г.

От 1 до 12 юли в Бургас отчитат 89% по-малко пътници и 80% по-малко самолетодвижение. За Варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение спрямо 2019 г. 

Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях, заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

За “Тази събота” той подчерта, че към момента у нас няма такова покачване на заразените с коронавирус, каквото се твърди - има покачване в броя на направените PCR тестове. Именно за това той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и за бройки, тъй като по-високите цифри стресират туроператорите и агенциите, с които България си партнира.

Димитров обясни, че не може един ден заведенията да се отварят, след това да се затварят и отново да бъдат отваряни. По думите му затварянето на обекти носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 

Той смята, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и беше категоричен, че неудачи (за каквито се говори у нас) има и в Гърция и в Турция. 

Гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че тази година южната ни съседка ще се надява да се спаси с 50% спад в туризма, като за Северна Гърция спадът е над 80% през юни.

Той уточни, че в Гърция никога не са били пренебрегвани гръцките туристи. 

“След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чуждените. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм”, коментира той.

Експертът обясни, че до миналата година над 50% от гърците са предпочели гръцки дестинации, а тази година, без призиви, избралите гръцкото море са 90%.

Маридакис обясни, че българите в Гърция остават около 150 млн. евро и се подреждат на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че има сурови глоби за неспазване на мерките, а именно това е довело до затварянето на редица заведения. 

“Не мога да разбера логиката зад пускането на фенове на мачовете (в България) и нощните заведения, когато още не си успял да контролираш заразата. Ако си успял - трябва да има строги санкции и окончателни мерки. Иначе губиш стойността на думата си и доверието в хората”, подчерта икономистът. 

Вижте още във видеото!