Режисьорът Галин Стоев за откритото си писмо до премиера

За думата „заедно“ и къде са лицата на протеста?

Реклама

Едно открито писмо до премиера предизвика изключителни реакции в социалните мрежи през седмицата. То бе написано от българския актьор и режисьор Галин Стоев.

Ето и част от него:

„В момента българското общество, или поне най-будната му част, се бори за своето оцеляване. Аз приветствам протестиращите, аз приветствам тези, които се обединяват в името на едно ново съзнание, съзнанието, че така повече не бива и че е наложително на сцената да излязат некомпрометирани и отговорни хора, които чисто и просто да свършат работа... Днес основната думата на протеста е ЗАЕДНО, независимо от обичайните опити той да бъде яхнат, изкривен и омаломощен. Защото Историята Ви гледа, а нейният съд е безпощаден.“

„Адресатът на това писмо е по-скоро формален. Това беше формата, която ми позволи да напиша нещо, което да може да бъде прочетено от максимално много хора. То е писано повече за тях, отколкото за него“, каза в „Тази събота“ Галин Стоев.

„На някакво дълбоко ниво този протест успява да артикулира нещо, което не бива да изпускаме. А именно огромното желание на хората за промяна в парадигмата. Оттук насетне тръгва въпроса коя е най-адекватната форма за тази промяна“, каза още режисьорът.

„Факт е, че нямаме безспорен лидер или политическа сила, която да се противопостави на сега работещото статукво. Това е, защото то положи огромни усилия да няма такъв лидер и такава възможност“, на мнение е Стоев.