Роман Василев: Оповестяването на чатовете има своя цел

Според бившия зам.-градски прокурор на София обвиненията към прокуратурата са пресилени

Реклама

Политическите скандали горят с висок пламък, а там около пламъците е и прокуратурата, която политиците по традиция или силно харесват или не харесват.

Вчера президентът изрече поредни тежки думи срещу държавното обвинение. Румен Радев каза: "Прокуратурата е подменила конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта".

„Пресилени са думите на президента към прокуратурата, от които излиза, че всички са маскари. Нека се стигне до някакъв резултат.“ Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Роман Василев, бивш зам.-градски прокурор на София, по повод думите на президента Румен Радев по повод скандалите около записи изпратени до някои медии, с глас, наподобяващ този на премиера Бойко Борисов.

„За тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Знаете, че в един от записите името на главния прокурор лично се споменава като възторжен фен на премиера“, обяви държавният глава.

Василев напомни, че докато е бил зам.-градски прокурор, е имало разследване срещу бившия президент Росен Плевнелиев. „Ние го направихме малко по-конспиративно, не коментирахме нещата. Аз пак бях лошият и президентът по същия начин коментираше нещата“, изтъкна той.

По думите му оповестяването на доказателства от досъдебни производства, като чатовете, които предоставя прокуратурата, има своята цел. По наше време също са били показвани такива неща,  това не е игра, това е стратегия. За  „Наглите“ пускахме определена информация, те сгрешиха и ги хванахме“, обясни бившият прокурор.

Той определи твърденията, че прокурори се назначават, тъй като някой ходатайства за тях, като „приказки от шипковия храст“.

Според Роман Василев записите, разпространени от Антикорупционния фонд, в който е замесено името на бившия следовател Петър Петров, и обвиненията към него, че краде бизнеси за милиони, също са силно преувеличени.