Румен Овчаров: Нищо няма да се промени с появата на държавни бензиностанции

Защо държавата се намесва в бизнеса с бензина и как ще се отрази това на пазара? За или против намаляването на ДДС за ресторанти и книги?

Реклама

Румен Овчаров е бивш министър на икономиката и енергетиката и член на Националния съвет на БСП.

Защо държавата се намесва в бизнеса с бензина и как ще се отрази това на пазара? За или против намаляването на ДДС за ресторанти и книги?

В България има над 3400 бензиностанции, какво ново ще допринесат новите държавни, ако станат 3500 как ще се повиши конкуренцията, коментира Румен Овчаров в предаването „Тази събота“. 

Бившият министър на енергетиката отбеляза, че в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни. „Нямам усещането, че там са по – различни цените, а сравнено с България, тук са по-високи“, каза Овчаров.

Намерението на държавата е да насърчи конкуренцията, като разкрие повече данъчни складове и даде достъп до тях на всички бензиностанции. А отделно - да отвори верига от собствени бензиностанции. 

„Данъчните складове са собственост на една група над 70%, заедно с още няколко от големите играчи на пазара те стават 90% собственици. Ако държавата иска по този начин да гарантира възможност за внос на горива, това е може би добър ход“, заяви Румен Овчаров. 

„Няма наоколо рафинерии, които да са с по-висока ефективност и по-високо качество на продукцията, от нашата рафинерия. Тя преди няколко години беше класирана на 7 място в света като качество на работата си, така че и от тази трънка заек няма да изскочи“, отбеляза той. 

Намаляването на ДДС за ресторантите и книгите

„Решението за диференцирани ставки е правилно по принцип, друг е въпросът точно този сектор ли трябваше да обхване“, коментира Румен Овчаров по повод решението на правителството да намали данъка за ресторантите и книгите.

„Ако го разглеждаме като антикризисна мярка, в настоящия момент това е към един от най-тежко засегнатите сектори.

Чрез ДДС в Българи се събират над 40% от данъчните приходи. Въпросът е, че се подпомага сектор, а не стока – т.е. не търсиш възможност да решиш определен социален проблем. Представяте ли си, ако ресторантите решат да продават храна, ще я продават с ДДС 9%, а не като в магазина с 20%“, обясни той.

За ситуацията в БСП

Управляващите искат да свалят Корнелия Нинова като лидер на БСП, отбеляза Овчаров, който е член на Националния съвет на партията.

Според него управляващите виждат заплаха в нея и очевидно използват всички възможности да отстранят тази заплаха. Някои от факторите в БСП, някой волно, други неволно, играят под тази свирка, коментира Овчаров.   

Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив. „За последните около три месеца ГЕРБ прие повече предложения на БСП отколкото за изминалите три години“, отбеляза Овчаров. 

Като примери той посочи намаляването на ДДС, предложението за български стоки в големите вериги, както и въпросът за въвеждането на извънредното положение и епидемичните мерки. 

Гледайте разговора във видеото.